Utánfutó blog

Utánfutó blog

Heni, Jenni, Mesi, Soma, Luca és Bence az Utánfutók! Ezen a blogon a futásról írnak és arról, miért jó a sport még egyetemistaként is.

Mi vagyunk az Utánfutók

Utánfutók a Facebookon is

  

Nike+ App - GAME ON, WORLD.

2012.07.26. 09:19 luckó

Soha nem értettem, miért fut valaki telefonnal? Zenehallgatáshoz ott vannak a különböző, direkt erre a célra kifejlesztett kütyük, iPodok, egyebek. Ilyenkor ne keressenek telefonon, hagyjon mindenki békén, most futok, úgyse állok meg felvenni. A rövidebb távokhoz ott az egyszerű stopper, talán még akadályozna is a futásban, a hosszabb távokat sem nagyon mértem. Mostanáig. Néhány hete ugyanis megjelent a Nike+ running alkalmazása, aminek köszönhetően a futócipő és a zene mellé én is magammal vittem a telefonomat. 

A kezdő oldalon az eddig megtett össztávolság, a futások száma, az összes elégetett kalória, az átlagsebesség és egy kis személyes megjegyzés látható, ami az utolsó futásomat hasonlítja össze az eddigiekkel, ami nekem nagyon motiváló. A "shorter" és a "slower" felirat kifejezetten idegesít, és annak is jobban örülnék, ha az a grafikon sárga helyett zöld színű lenne.

luca_plus_1.jpg

Elindítom a hihetetlenül egyszerűen használható alkalmazást, nincs más dolgom ugyanis, mint megérinteni a "run" feliratot. Ezután adhatok meg távolságot, versenyezhetek az idővel, esetleg futhatok céltalanul a végtelenbe. Beállítom a lejátszási listát, kiválasztom a "powersongot", aminek hatására majd csúcsokat döntök, illetve, hogy futópadon vagy a szabadban fogok futni. A futópados funkcióhoz nincs szükség a GPS használatára, a szabadban való adatok rögzítéséhez azonban ez elengedhetetlen. Ha nincs bekapcsolva, a program automatikusan ide irányít minket, e nélkül nem tudná rögzíteni az útvonal térképét. Ugyanis képes erre is. Akár futás közben is nyomon követhetem, hogy épp merre járok, a kreatívabbak esetleg próbálkozhatnak hasonlóval is:

luca_plus_2.jpg

Az alkalmazás nincs túlbonyolítva, minden szépen egyértelműen működik. Induláskor egyből postolom is a Facebook oldalamra, hogy én most bizony elindultam futni, az éppen otthon számítógép előtt ülő ismerőseim pedig egy lájk segítségével bíztathatnak. A zene elhalkul, helyette üdvrivalgás és taps szól a telefonból, ezzel jelezve, hogy valaki szurkol nekem. Ennek a funkciónak köszönhetően nem egyszer fordult elő, hogy a postot meglátva indultam el én is, mert kedvet kaptam vagy éppen idegesített, hogy a gép előtt ülök, amíg mások futnak. Természetesen a szurkolás is elég jól tud esni, úgyhogy ha valaki ilyen postot lát, ne habozzon! :)

luca_plus_3.jpg

A térképen kívül látható természetesen a megtett távolság, az eltelt idő és az elégetett kalóriamennyiség. A térkép a világ bármely részén működik, én kifejezetten szeretem nézegetni ezeket az ábrákat. Itt van például egy kedves ismerősöm futása, aki Hong Kongban töltött nyaralás során használta az appot és a GPS jel magyarul ugyanazt adja ki, mint a felirat fenn!

luca_plus_4.jpg

Ami nekem a térkép mellett a legjobb tetszik, az a "Challenge me" funkció. Megpróbálhatom megdönteni az eddigi legjobb időimet, leghosszabb futásaimat, ennek beállítása óriási motiváció tud lenni, hiszen nem csak céltalanul futkározok, de nem is kell fejben tartanom, hogy mi volt az eddigi legjobb eredmény. A Nike+ oldal pedig különböző célok elérésére motivál, apró "dicséretek" formájában jelenik meg, ha épp elérek valamit, ilyen például az első félmaraton, a legjobb 5km, vagy ha éppen kétszer indulunk el futni egy napon belül. Ezeket ugyanúgy postolhatjuk Facebookra és dicsekedhetünk vele az ismerőseinknek, ami remélhetőleg őket is motiválja majd.

Elég körülményes lenne futás közben mindig előszedni a telefont, ha épp meg szeretnénk nézni a részeredményeket, éppen ezért bizonyos szakaszonként visszajelzést kapunk, egy kedves női hang mondja be az adatokat. Ha valakit ez idegesít, akár is ki is kapcsolhatja. A futás végén pedig egyből kitehetjük a Facebook oldalunkra, ahol az eredménnyel együtt a térkép is megjelenik. Ezután jöhetnek a lájkok, a gratulációk, mi pedig nagyon büszkék lehetünk magunkra.

Az alkalmazás használatához először regisztrálni kell a Nike+ oldalon. Itt rengeteg információt megtudhatunk a futásainkról. Van kilométerekre lebontott részeredmény, statisztikák, hogy a héten / hónapban mennyire voltunk aktívak, visszanézhetjük a térképeket, és megtaláljuk a legjobb eredményeinket is összegyűjtve. Jelölhetünk ismerősöket, nézegethetjük az ő adataikat, lájkolni pedig szinte mindent lehet. A másik feladatunk az alkalmazás telepítése a telefonra, ami ingyenesen letölthető Androidra innen és iPhone-ra is innen.

Van néhány apróság amit (főleg az Androidos készülékeknél) nem árt tudni, ha elkezdjük használni az alkalmazást:

  • A futásokat a telefonon egyelőre csak mérföldben láthatjuk, kilométerekre váltani csak a honlapon lehet
  • Nem mindegyik böngésző támogatja az alkalmazást, célszerű az Internet Explorert használni
  • Előfordulhat, hogy a telefon nyelvét angolra kell állítani, hogy működjön az app
  • A térkép kirajzolása a különböző erősségű GPS jel miatt, nem feltétlenül lesz megfelelő pontosságú, éppen ezért a megtett távolság is eltérhet, de ennek korrigálására a futás után van lehetőségünk
  • Figyeljetek rá, hogy van beépített billentyűzár, ha a telefont zárolod, előfordulhat, hogy nem mér tovább
  • iPhone-on ha nem zárjuk le a képernyőt és kézben tartva futunk, akkor a képernyő megérintésétől elismétli az eredményeket, ami egy rossz mozdulat esetében lehet, hogy megzavarja a zenehallgatást

Ezek természetesen a különböző telefonoknál változhatnak, sőt a debütálás óta már frissítés is megjelent. Mindenkinek azt ajánlom, próbálja ki minél előbb, kezdjétek el gyűjtögetni a kilométereket, szerezzetek barátokat a Nike+ oldalon, tűzzetek ki célokat, és próbáljátok elérni azokat! Sokkal izgalmasabbá tehető így a futás, rengeteg motiváló lehetőséget találtok az alkalmazásban és még a Facebookon is dicsekedhettek vele! ;) Hajrá!

Címkék: iphone android nike+ game on world

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása