Utánfutó blog

Utánfutó blog

Heni, Jenni, Mesi, Soma, Luca és Bence az Utánfutók! Ezen a blogon a futásról írnak és arról, miért jó a sport még egyetemistaként is.

Mi vagyunk az Utánfutók

Utánfutók a Facebookon is

  

A futás legérdekesebb pillanatai

2013.03.18. 18:01 almás süti

Bár a mostani időjárás még nem ezt igazolja, azért legbelül mégis érezzük, itt a tavasz. Egyre több emberrel találkozok a szigeten, és mindig világosban érek haza, függetlenül attól, hogy továbbra is ugyanakkor megyek futni. Tehát indul a szezon!

Mindig is akartam írni a futás legszebb, legérdekesebb pillanatairól, de mikor is lenne inspirálóbb, mint így tavasszal. Lehet, hosszúra nyúlik majd a posztom a sok kép miatt, de higgyétek el, megéri végignézni. Korban nehéz belőni, ki a legidősebb vagy éppen legfiatalabb futó, így a marathonhoz mértem az embereket. Szerintem a következő személyt nem kell bemutatnom, mostanában sokat hallani róla.

fauja_singh.jpg

A legidősebb marathont teljesítő ember Fauja Singh, aki 101 évesen futotta le a távot.

legfiatalabb.jpg

A legfiatalabb egy texasi lány, aki mindössze 5 óra 39 perc alatt érte el a célegyenest – 6 évesen.

johnstone.jpg

Külön érdekesség a következő hölgy. Melanie Johnstone lefutott 100 db hivatalos marathont mindösszesen 6 év leforgása alatt. A 100. teljesítésekor 34 éves volt. A fentiek alapján senki sem mondhatja azt, hogy túl öreg vagyok, vagy éppen még nem állok készen egy hosszabb futásra. Mindenkiben megvan az a plusz, csak még lehet, hogy nem tudjátok.

A futók között a következő számok nem ismeretlenek, mégis leírom, hisz hihetetlenek. Az eddigi leggyorsabb ember Usain Bolt, aki aki 44,72 km/h sebességgel robogott át a célegyenesen. Biciklivel nehéz elérni ezt a sebességet, a régi Babetta motorom nem ment ennyivel…

bolt_celebrates.jpg

Az eddigi leggyorsabb ember, aki teljesítette a 42 km-es maratoni távot, a kenyai Patrick Makau, akinek az ideje mindösszesen 2:03:38.

makau.jpg

Érdekességképpen grafikont rajzoltam a futósebesség és távolság kapcsolatáról.

bence_grafikon.png

Az ábrán jól látható, hogy 5000 métertől a sebesség már alig változik. Egy vérprofi középtávfutó alig gyorsabb egy marathonistánál!

Az internetet böngészve a következő meglepő számokra bukkantam.

  • Évente több mint 50 millió ember ér célba 10 km-nél hosszabb távú versenyen.
  • A világon 10 emberből 3 szokott edzés gyanánt futni. Ez közel 2 milliárd futót jelent. „Ez még gombócból is sok...”
  • A futóversenyekre befizetett pénz összértéke több, mint országunk éves költségvetése.
  • A Nike+ alkalmazásba eddig közel 31 milliárd futólépést töltöttek fel, és közel 43,3 milliárd kalóriát égettünk el. Ez több mint 81 millió tábla csoki, ami több mint 1000 kamionnyi csokit jelent. Mi a tanulság? „Szégyen a futás, de hasznos!”
  • De hogy a mi kis szigetünkről is essen szó, naponta közel 25 ezer (!!!) ember megy ki a szigetre mozogni.

Végezetül az a kép, ami a legelképesztőbb számomra. A tömeg…

tomeg.jpg

Mivel eddig is mindig valamilyen mély tanulsággal zártam gondolataimat, ezt most sem hagyom ki:

hydration.jpg

Címkék: magazin érdekesség legek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása