Utánfutó blog

Utánfutó blog

Heni, Jenni, Mesi, Soma, Luca és Bence az Utánfutók! Ezen a blogon a futásról írnak és arról, miért jó a sport még egyetemistaként is.

Mi vagyunk az Utánfutók

Utánfutók a Facebookon is

  

Fájdalmas felkészülés

2011.07.29. 11:52 MSErun

Felkészülni a Fuss Budapest Trióra? Jajj...

Az elmúlt 6 hétben egy km-t sem futottam, a térdsérülésemnek köszönhetően az Ultrabaltont is ki kellett hagynom. A térdemben és a combomban éreztem egyre erősödő fájdalmat, aminek az eredménye az lett, hogy elmentem ultrahangra és egy térdspecialistához.

Az UH diagnózisa: Tractus iliotibialis syndroma, ami szép magyarra fordítva: futótérd. Ez nagyon gyakori az amatőr futók körében. Legtöbb esetben a négyfejű combizom gyengesége okozza.

A doki első tanácsa az volt, hogy pihentessem a térdem, és legalább 4 hétig ne fussak. Mondanom sem kell, hogy ez nem a legjobbkor jött, ki kellett hagynom a Fuss Budavárt, és a Margitszigetet is csak turistaként látogattam. Aki hasonló problémákkal küzd, annak a következőket tudom ajánlani:

  1. Amikor akut a fájdalom, mindenféleképpen pihentetni kell, esetleg lehet jegelni, nekem az csillapította a szúró érzést.
  2. Comberősítő gyakorlatok, a térdkalácsról lekerül a terhelés, és visszaáll a rend. Nekem a bringázás segített a legtöbbet, a végére 12km-t tekertem az edzőteremben alkalmanként.
  3. Porcerősítő szedése. Én a Dona port iszom minden este (az íze elsőre szörnyű, de meg lehet szokni), más porcerősítőkről nincsen tapasztalatom. Nagyon fontos, hogy minden nap igyuk, nekem a doki 3 hónap folyamatos szedést javasolt, utána szünetet kell tartanom.
  4. Egyre elterjedtebb hazánkban a Bemer mágnesgép használata, én ennek segítségével kezeltem a gyulladást 2x16 percig, egy héten keresztül. A fájdalom múltával heti 3 alkalommal használtam a gépet.

A Fuss Normafa volt az első olyan alkalom, ahol debütált a már javultnak nyilvánított térdem. A futást annyira nem erőltettem, inkább kocogtam. Sajnos még éreztem utána egy kis fájdalmat, de minden nap egyre jobb.

Felületi kezelésre nekem nagyon jól bevált a jégzselé, futás előtt bekenem vele a térdem, hogy jól lehűtse, és ha fájna, akkor nem a fájdalmat érezzem, hanem azt, hogy valami hűsíti a térdemet. Ezen kívül viselem a TopShopból jól ismert Dr.Levine-féle mágneses térdszalagot is. Pontos választ nem tudok arra adni, hogy mennyiben járult hozzá a javulásomhoz, de abban biztos vagyok hogy nem rontott a helyzeten.

Az élet úgy hozta, hogy egy hónapot Berlinben töltök. A futócuccomat nem hagyhattam ki a bőröndömből, hiszen ha ebben az időszakban is hanyagolom a futást, akkor szinte esélytelen, hogy felkészüljek a szeptember 4-i megmérettetésre.

Egy ideje már itt vagyok, eddig az időjárás egyszer engedte, hogy fussak. Szerencsére az eső nem esett, csak a szél fújt nagyon. Körülbelül 4 km-t sikerült teljesítenem, fájdalmak nélkül. Másnap sajnos éreztem egy kicsit a térdem, de bízom benne, a következő futás után nem lesz fájdalom.

Egyelőre a hostel környékén futottam, van egy park ahova fiatalok járnak focizni, kosarazni, ott van rengeteg graffiti, nekem ez volt a kedvencem:

A cél az lenne, hogy a kint tartózkodásom végére elérjem a 7 km-t. Látnivalókban nincsen hiány, szóval ha a térdem is engedi, nincsen akadály. Amennyiben az időjárás helyreáll, heti 3x szeretnék futni, fokozatosan emelve a távolságot.

Szurkoljatok!!

Címkék: sérülés tanácsok mesi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása